Saaj design completes new contemporary home in Melbourne

Despite being situated on a modest suburban block, with a narrow frontage and wedged between adjacent buildings, this property was highly sought after due to its proximity to the Botanical Gardens, expansive and elevated northern views and being located in one of Melbourne’s most premier courts. The architects identified that the planning of the house required the living to engage with the distant views (and solar gain) whilst preserving the privacy from the close-by neighbours.

From the street perspective which was to the south, an orthogonal language was adopted to integrate the house within its heritage setting. A framed, cantilevered (appearing suspended) façade addresses the street. It has been formed by thousands of vertically laminated sheets of glass, 130mm deep, each with a grozed edge treatment (the total length of this treatment being approximately 7.5 km long). With thousands of facets, light bounces off and through. The result is an abstract field, with multiple readings, such as a ‘botanical’ frozen waterfall. It also became an exploration internally of southern light.

Related Posts by Categories

Widget by Scrapur

0 komentar:

Design architecture, modern architecture, house architecture, design interior, design exterior, house décor architecture, architect., minimalist architecture, apartment., structure building, architecture building, multistoried building, architecture plan,

Landscape, tower building, architecture American, architecture UK, architecture Australia, architecture classic, arcade, city town, architectural, natural concept, green house, lamp interior, roof concept, architecture books, architecture magazine, journal architecture, modern kitchen